
Poreklo: Venegazzu (TV)
NAČIN UZGAJANJA | |
Forma uzgajanja | Špalir sa podstaknutom rezidbom kordunice |
Gustina sadnje (čokota/ha) | 2.743 |
SORTNE KARAKTERISTIKE | |
Grozd | manjih dimenzija i težine |
Zrelost | kasnija |
Bujnost | srednja |
Plodnost | dobra |
Produktivnost | obilna i konstantna |
FENOLOŠKE FAZE | PERIOD |
Pupoljenje | II dekada aprila |
Cvetanje | I dekada juna |
Zametanje bobica | I dekada avgusta |
Sazrevanje | III dekada septembra |
GROZD | |
Grozd | srednji, izdužen, proređen, piramidalan, sa naznačeni, krilom |
Bobica | srednja, sferična, sa konzistentnom i pruinoznom pokožicom, intenzivno plavo-crne boje |
PROIZVODNE KARAKTERISTIKE | KLON |
Realna plodnost | 1,40 |
Proizvodnja po čokotu (kg) | 2,91 |
Broj grozdova po čokotu | 21 |
Prosečna težina grozda (g) | 140,00 |
Prosečna težina bobice (g) | 1,60 |
ENOHEMIJSKI PARAMETRI | KLON |
Sadržaj šećera (° Brix) | 20,10 |
pH | 3,46 |
Sadržaj kiselina ukupno (g/l) | 6,10 |
Vinske kiseline (g/l) | 4,05 |
Jabučne kiseline (g/l) | 2,23 |
Antociani ukupno (mg/l) | 537 |
Polifenoli ukupno (mg/l) | 1.390 |
ORGANOLEPTIČKI OPIS | |
Vino ne baš intenzivne rubin crvene boje, bledo ljubičastih nijansi. Intenzivan mirisni aspekt karakterišu cvetne, voćne, začinske i biber note u dobroj harmoniji. Niska kiselost po ukusu, sadrži oporost i laganu strukturu. Pogodno za kratko sazrevanje. |