
Poreklo: Zavon di Vo (PD)
NAČIN UZGAJANJA | |
Forma uzgajanja | Jednokraki Gijo |
Gustina sadnje (čokota/ha) | 4.000 |
SORTNE KARAKTERISTIKE | |
Grozd | kompaktniji |
Plodnost | visoka, čak i u bazalnom delu |
Produktivnost | visoka |
FENOLOŠKE FAZE | PERIOD |
Pupoljenje | I dekada aprila |
Cvetanje | I dekada juna |
Zametanje bobica | III dekada jula |
Sazrevanje | II dekada septembra |
GROZD | |
Grozd | srednje veličine, piramidalan, semikompaktan |
Bobica | srednje srednje veličine, zaobljena |
PROIZVODNE KARAKTERISTIKE | KLON |
Realna plodnost | 0,97 |
Proizvodnja po čokotu (kg) | 4,9 |
Broj grozdova po čokotu | 20,3 |
Prosečna težina grozda (g) | 241 |
Prosečna težina bobice (g) | 2,61 |
Težina orezanih lastara (g/čokotu) | - |
Indeks Ravaz | - |
ENOHEMIJSKI PARAMETRI | KLON |
Sadržaj šećera (° Brix) | 17,85 |
pH | 2,91 |
Sadržaj kiselina ukupno (g/l) | 7,15 |
Vinske kiseline (g/l) | 2,75 |
Jabučne kiseline (g/l) | 3,03 |
ORGANOLEPTIČKI OPIS | |
Vino intenzivne zlatno žute boje, izrazito aromatično sa sortnom aromom dobrog intenziteta, sa preovlađujućim aromama ruže i muskatnog voća. Karakterističan miris muskata, dobro strukturiran. Često sadrži podloge citrusa. Ukus je suv, sa kiselinama iznad proseka, ali dovoljno uravnotežen. Klon je veoma pogodan za proizvodnju desertnih vina kao i penušavih aromatičnih vina. Zbog svog prijatnog aromatičnog intenziteta, klon može značajno da poboljša senzorne karakteristike vina dobijenih kupažom. |