
Poreklo: Nanto (VI)
NAČIN UZGAJANJA | |
Forma uzgajanja | Jednokraki Gijo |
Gustina sadnje (čokota/ha) | 3.333 |
SORTNE KARAKTERISTIKE | |
Bujnost | odlična |
Plodnost | visoka |
Produktivnost | visoka i konstantna |
FENOLOŠKE FAZE | PERIOD |
Pupoljenje | II dekada aprila |
Cvetanje | III dekada maja |
Zametanje bobica | I dekada avgusta |
Sazrevanje | II dekada septembra |
GROZD | |
Grozd | srednje veličine, cilindrično-piramidalan, neretko izdužen, proređen, sa krilom koje se ponavlja formirajući novo |
Bobica | srednja, elipsasta, sa konzistentnom i pruinoznom pokožicom, uniformno pigmentirana plavo-crne boja |
PODLOŽNOST BOLESTIMA (%) | |
Botritis | 0,67 |
Pepelnica | 0,67 |
PROIZVODNE KARAKTERISTIKE | KLON |
Realna plodnost | 1,70 |
Proizvodnja po čokotu (kg) | 3,75 |
Broj grozdova po čokotu | 18,70 |
Prosečna težina grozda (g) | 201 |
Prosečna težina bobice (g) | 1,92 |
Težina orezanih lastara (g/čokotu) | 800 |
Indeks Ravaz | 4,69 |
ENOHEMIJSKI PARAMETRI | KLON |
Sadržaj šećera (° Brix) | 18,40 |
pH | 3,38 |
Sadržaj kiselina ukupno (g/l) | 5,83 |
Vinske kiseline (g/l) | 5,18 |
Jabučne kiseline (g/l) | 2,93 |
Antociani ukupno (mg/l) | 620 |
Polifenoli ukupno (mg/l) | 1.805 |
ORGANOLEPTIČKI OPIS | |
Vino dobrog intenziteta, nijansi i boje, voćno-cvetnih mirisa, sa notama ljubičice, blago začinsko. Na nepcu je suvo, punog ukusa, značajan sadržaj tanina, alkoholno. Prikladno je za starenje u bariku i mešanje sa brojnim sortama grožđa, uključujući Cabernet Sauvignon, Nero d'Avola i Sangiovese. |